Половин час след полунощ Националната здравноосигурителна каса се сдоби с нов

...
Половин час след полунощ Националната здравноосигурителна каса се сдоби с нов
Коментари Харесай

Всичко е точно в коалицията: НЗОК и Сметната палата с нови титуляри

Половин час след полунощ Националната здравноосигурителна каса се снабди с нов шеф - Станимир Михайлов, преди този момент и Димитър Главчев беше определен отпред на Сметната палата.

Двамата бяха определени по време на 12-часовото съвещание на Народното събрание, последващо 20-часовото от предходния ден, предстоящо с гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи.

Това показва съгласие в (не)коалицията, откакто малко по-рано във връзка с Михайлов се появи напрежение сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Кандидатът на обединяването за НЗОК бе нападнат от представители на партията на Бойко Борисов по линия на това, че като шеф на частна компания не е дал на ДАНС три броя документи свързани с ограниченията против прането на пари, както и за имотна договорка, при която при продажбата на жилището не е декларирал, че той е ипотекиран. Основен рупор на офанзивите бе някогашният министър на опазването на здравето в последния кабинет " Борисов ", в този момент ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание - Костадин Ангелов. Михайлов на няколко пъти отхвърли да е нарушил закона.

Първо по ред в дневния ред на Народно събрание бе гласуването за ръководител на одитния орган. Така към 22 ч. нощес, без спор, бе определен Димитър Главчев.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Около среднощ стартира и дебатът за Здравната каса, който не мина по този начин безоблачно за Станимир Михайлов. Още от представянето на чуването на претендента в здравната комисия, направено от ръководителя ѝ Костадин Ангелов, беше ясно, че номинацията на ПП-ДБ ще мине. Ангелов внезапно не помни рецензиите си от предните дни като означи, че на всички въпроси, и на тези по медийни изявления, Михайлов е дал отговор " съответно и изчерпателно ". Основните рецензии в пленарна зала дойдоха от  " Възраждане " и изключително от " ИТН ", които го нападнаха по линия на отправените преди този момент обвинявания за ДАНС и договорката с жилището, отбелязвайки, че това приказва за липса на интегритет, като подчертаха, че е значимо претендентът да има морални качества. 

Насред чуването от партията на Костадин Костадинов спретнаха и цирк с химна. Малко след 00:00 ч. депутатът Ангел Георгиев настоя от трибуната парламентарният началник Росен Желязков да пусне химна - по остаряла традиция. Имаше поради, че по време на гледането на Изборния кодекс в предишния парламент, отново по дребните часове на деня, от " Възраждане " желаеха това и тогава Желязков удовлетвори желанието им. Този път обаче отхвърли, след което Георгиев го пусна от телефона си и изправи на крайници залата. Председателят на НС го предизвести при последваща сходна демонстрация ще бъде осъден. И се обоснова:

" Това не е караоке, да си го пускате от телефона. Химнът не е мотив за фарс, не е мотив за насмешки ".

В отбрана на Михайлов, на който реторични въпроси задаваха подред и Андрей Чорбанов, и Тошко Йорданов, и Станислав Балабанов, се изрече Росица Пандева от ПП-ДБ, която разгласи питанията за " неуместно блудничество с клюки ", а съгласно Настимир Ананиев изявленията на всички от Има Такъв Народ били със подозрително идентичен шрифт. " Откъде идва тази проведена офанзива против претендента? Щом е проведена, той е верният претендент ", направи умозаключение Ананиев.
 Станимир Михайлов Снимка Българска телеграфна агенция
Самият Михайлов оказа да отговори на въпросите и изобщо да разяснява тематиките за изчезналите данни, подадени към ДАНс, както и събитията към пазаруването, ипотекирането и продажбата на апартамент в центъра на София преди 14 години. Говори за погрешни изказвания и операции, на които към този момент бил дал отговор пред здравната комисия, както и по-късно обществено.

" Убеден съм в своя морал, само че не считам повече да ги разясня ", сподели той. 

В последна сметка Михайлов бе определен за началник на НЗОК със 137 гласа " за " и 46 " срещу ".

А Народното събрание излезе във почивка.

 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР